GOOD BUSINESS

 

Kennis maken?

Wenckebachweg 144
1114 AD AMSTERDAM

Markward@goodbusiness.nl
+31 6 42 811 507

‘Vind niet het gat in de markt, maar het gat in de maatschappij!’

Dit is het vierde deel uit de serie ‘Purpose Marketing’ van Frank.news

In deel 4 van onze videoserie over purpose marketing gaat het over echtheid. Hoe authentiek moet purpose zijn om geloofwaardig te zijn?

Markward van der Mieden vindt eerlijkheid heel belangrijk. ,,Zoek iets wat bij je past en wat authentiek is. Want als het een ‘projectje’ wordt….Zo van: we romen onze winst af met een project in een arm land of we kopen onze schuld af met een paar waterputten of bomen….ook prachtig, maar daar we gaan we de planeet niet mee redden.” Kees Klomp sluit zich daarbij aan. ,,Purpose heeft niets te maken met een flip-over die je vol schrijft met dure woorden. Maar purpose ontstaat na altruïstisch gedrag.”

Zoeken naar purpose

Oké, maar hoe vind je jouw purpose als bedrijf eigenlijk? Van der Mieden: ,,Marketeers moeten niet het gat in de markt zoeken, maar het gat in de maatschappij. Maak er geen marketeers van, maar societeers, dat levert veel meer kansen op.” Niko Koffeman van De Vegetarische Slager: ,,Als je zelf geen purpose kan bedenken zeg je eigenlijk: ik ben overbodig als bedrijf. Alleen geld verdienen is echt te dun.” Kees Klomp denkt dat je niet hard op zoek moet naar je purpose. ,,Het kenmerk van alle ondernemers die ik heb gesproken over betekenis is dat er via de buitenwereld iets bij hen binnendrong en dat werd hun probleem. Purpose vindt jou, het is net als geluk. Je kunt je hele leven achter geluk aan lopen en dan weet je zeker: je wordt nooit gelukkig.” 

Dorkas Koenen van Rabobank legt uit dat de praktijk van purpose soms weerbarstig is. ,,Bij een heel groot bedrijf is het de realiteit dat je niet alle activiteiten onder de purpose kan scharen en dat is bij een startend bedrijf wel het geval. Als je heel klein bent en met tien mensen aan een project werkt kan je je vanaf het begin focussen op die purpose, maar voor een groter bedrijf moet je die purpose neerzetten en dat duurt even voordat iedereen zich op die purpose richt.” Niko Koffeman is kritisch: ,,Het heeft te maken met de geloofwaardigheid van je motieven. Als de Rabobank zegt: wij willen meer duurzaamheid en ze zijn tegelijk de grote financier van de bio-industrie dan wordt het moeilijk.”